“Velferdsstaten” som paradoks

Når man hører politikere og diverse synsere legge ut om alle problemer og utfordringer som krever vår oppmerksomhet i dag, skulle man nesten tro at staten eide alle mulig slags tjenester og goder den stod klar til å dele ut. Uenigheten, virker det som, ligger i hvem som skal få nyte godt av disse midlene og hvordan det hele bør foregå.
Men nå er det nå engang slik at dette ikke er tilfelle. Det er i beste fall en illusjon. Staten produserer ingenting. Den har ingenting, bortsett fra pistoler og retten til enten å bruke dem eller true med å bruke dem. Staten er et voldsmonopol, det er den eneste instutisjonen som har rett til å initiere vold. Dette gjør at det er visse oppgaver som staten er spesielt godt egnet til. Militære styrker, et sivilt politivesen og et rettssystem er alle legitme oppgaver for en stat.
Men det er likeså oppgaver som er særdeles uegnet for et voldsmonopol. Et eksempel er å drive veldedighet. Staten kan ikke drive veldedighet, det er rett og slett en umulighet. Det eneste den kan gjøre, er å konfiskere fredelige menneskers eiendom for så å redistribuere dette. Og om en sjelden gang disse fredelige menneskene skulle være freidige nok til å nekte staten sin eiendom, ja da konfiskerer man like godt de fredelige menneskene istedet.
Denne omfordelingen er som regel forkledd som gavmildhet, omtanke, og medmenneskelighet med absolutt nødvendighet som alibi. Men det er uansett voldsbruk. Mon tro hvordan det hadde sett ut om myndighetene ikke hadde fungert som mellommann og alle samfunnets "trengende" hadde tatt våpen i hånd for å kreve inn pengene selv. Det hadde lignet vel mye på …ran?

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

Stikkord:, ,

Beklager, men kommentarskjemaet er nå lukket.

Tips oss hvis denne bloggen er upassende

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00