Hva er målet?

Nå vil pappa Storberget og det uhellige trekløveret som er regjeringen at barskapet skal stenges tidligere enn hva som er tilfelle idag. De liker ikke at du springer rundt på byen og drikker deg full til langt på natt, så nå skal det da endelig bli slutt på det. At utesteder får selge alkohol til klokken 02.00 får være lenge nok.
Grunnen er visst at strengere skjenketider vil føre til mindre voldsepisoder. Det kjøper jeg ikke, men om det stemmer vil vel tiden vise.

Men si nå for diskusjonens skyld at det stemte. Er det riktig å bestemme hvor lenge Anders får sitte å drikke basert på det faktum at Knut blir en ravende villmann i fylla? Om Knut reduseres til en voldsmann etter noen glass, er det ikke Knut som bør tas? Anders har jo ikke gjort noe galt?
Om man har en så rørende omtanke for folks sikkerhet så kan man vel like gjerne innføre portforbud.

Så til spørsmålet mitt; hva er målet?
Hva er målet med politikk? Hvorfor eksisterer staten og styresmaktene? Svaret jeg ville gitt er at disse tingene er der for å gjøre det mulig å leve i et sivilisert samfunn hvor det er mulig å gjøre hva du vil med deg selv og ditt liv. Den eneste begrensingen burde være at du ikke kan hindre andre mennesker i å gjøre det samme.  Jeg skulle ønske alle mente dette, men nå er det engang slik at for mange er politikk et mål i seg selv. De har en forestilling om hvordan ting burde være og hvordan folk burde leve. Når overbevisningen deres er sterk nok, søker de seg posisjoner i samfunnet hvor de har muligheten til å sette sine visjoner ut i livet. De blir politikere. Ledere med fine dresser og flotte ideer som føler det som sin plikt å dra samfunnet i den retningen som er “ønskelig”.
Nå ville utvilsomt folk gjort nytte av sin tid på jorden uten at disse menneskene hadde behøvd å belemre oss med sine visjoner, men da kunne det hende at noen ville valgt å leve på en måte som disse visjonærene ikke likte.

Demokrati er intet mer enn et bøllestyre. Kan du samle den største gjengen, kan du bestemme hva du vil. Ingenting er trygt, alt kan stemmes over.
Du kan bestemme hva folk ikke får putte i sin egen private kropp, om private restauranter får servere til røykere, hvor stor andel kvinner og menn som skal sitte i styrene på bedrifter, hva slags lyspærer folk får bruke og hvor lenge utesteder får lov til å selge alkohol.
Har du flertallet bak deg, kan du rette statens pistoler mot hvem som helst og hvilken oppførsel som helst.

Får jeg foreslå et alternativ til dette forslaget fra mobben til Storberget? La utesteder ha åpent så lenge de vil, og la voksne folk drikke så lenge de vil. Gjør det istedet ettertrykkelig klart at voldsbruk ikke vil bli akseptert. Hvorvidt du er full eller ikke får ikke hjelpe, tyr du til vold så får du onkel politi på nakken.
La statens primære oppgave være å beskytte borgerne mot vold og kriminalitet, og la fredelige mennesker leve sine fredelige liv i fred.

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

Stikkord:, , , ,

Beklager, men kommentarskjemaet er nå lukket.

Tips oss hvis denne bloggen er upassende

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00