Bør religion respekteres?

Jeg har aldri vært en spesielt militant ateist, men det holder på å forandre seg. Den siste tids hijabstyr, blant annet, begynner å tære på tålmodigheten min. Jeg ingen problemer med at folk er religiøse som sådan, jeg er tross alt en rimelig liberal fyr.
Du kan tro at det bor magiske dvergpingviner i rosa campingvogner på Mars, og at disse dvergpingvinene vet og bryr seg om hvordan du lever livet ditt for alt hva jeg bryr meg. Eller at det finnes en Gud, Skaper av universet, og at denne guden fant det for godt å åpenbare seg for en middelaldrende huleboer et sted på den arabiske halvøy for godt over tusen år siden. Det går for det samme.

Problemet mitt er når de som tror på ymse sagn og eventyr forlanger respekt for sin tro. Toleranse og aksept kan jeg saktens avse, men respekt? Neppe. Tro hører hjemme i den laveste klassen av menneskelig opplevelser. Tro er det man gjør når man ikke har bevis, eller velger å overse bevis. Det er ikke hellig, det er et valg man tar.
Man velger å suspendere kritisk tenkning og velger å ikke akseptere virkeligheten, til fordel for det man føler. Man velger rett og slett bort nettopp det som gjør oss mennesker unike. Vår evne til å tenke, bearbeide informasjon og resonnere. Og det kan vel være derfor religion er så attraktivt for mange, all kognitiv aktivitet er allerede unnagjort. Du trenger ikke anstrenge en eneste hjernecelle, alle svarene finnes i diverse hellige bøker. Og det finnes mennesker som har gjort det til sin oppgave å tolke disse hellige skrifter, så har du et spørsmål, så får du nok et svar. Det finnes faktisk så mange tolkninger at om du leter lenge nok, finner du akkurat det svaret du vil ha. Virkeligheten er nok ikke så attraktivt i så henseende, for her er naturens lover absolutte.

Så av og til blir folks religiøse følelser såret. Som for eksempel ved markeringen av kvinnedagen, hvor noen muslimske kvinner gråt og skalv fordi deres religiøse følelser ble såret. Om jeg får spørre som Stephen Fry; so fucking what?
Vi har blitt lært opp til å tro at følelser, og især religiøse følelser er så dyrebare. Når Sara Azmeh Rasmussen som fredelig markerer hva hun mener om hijab blir møtt med snøballer og trusler, og blir stående alene etterpå fordi ingen vil “provosere”, er det like før det renner over.

Men det finnes ting man bør bli opprørt over.

Når skaperverket likevel ikke var perfekt, og man setter en kniv til små forsvarsløse barns kjønnsorgan.
Når kvinner blir nektet utdanning, fordi de er kvinner.
Når homofile blir hengt, fordi de er homofile.
Når vitenskap må vike for kreasjonisme og annen pseudovitenskap.
Når man nekter sitt barn blodoverføring, fordi det strider mot Guds ord.
Når unge giftklare kvinner blir sendt til en kirurg for å gjennopprette “jomfrudommen”.
Når journalister blir regelrett halshugget, fordi de var av feil nasjonalitet på feil sted til feil tid.
Når barn blir fortalt at de vil havne i helvete om de ikke tror på Gud.
Når gamle damer i Saudi Arabia blir dømt til piskeslag og fengsel for å ha vært alene sammen med yngre menn.

Men brenning av hijab er ikke blant de ting man bør bli opprørt over.

Religion er ikke bare tro. Religion ønsker å belemre verden med sine spesielle moralske koder, avhengig av hvilken religion det er snakk om. Du kan legge merke til at de som er mest religiøse tilfeldigvis også er de som tror at andre menneskers private liv er nettopp deres sak. Ikke fordi de ønsker kontroll må vite, men fordi Gud har sagt det. De har ingenting imot homofile, Gud har noe imot homofile. De har ingenting imot kvinner som ikke vet sin plass, Gud har. Har man en slik autoritet å vise til, kan man påstå hva man vil. For man trenger ikke bevise noenting, bare ta det på tro. Ikke tenk så mye, ta det på tro.
Gud er det ultimate alibi for mennesker som søker å styre andres tanker og handlinger. Og en slik smålig mentalitet fortjener såvisst ingen respekt.

Jeg kunne skrevet side opp og side ned angående religion, og det kan hende jeg kommer til å gjøre, senere.
Vær så gudfryktig du bare orker, men hold religionen og de dyrebare følelsene dine for deg selv.

Om du da ikke tror på magiske pingviner på Mars som bor i rosa campingvogner. Da vil jeg gjerne høre om det.

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

Stikkord:, , ,

12 kommentarer to “Bør religion respekteres?”

RSS-strøm med kommentarer til dette innlegget. Tilbakesporings-URL

 1. Freddy Stangnes Sier:

  Religionen slik jeg ser den med Jesus sin inntreden på jorden og den historien. Det skulle være historien om det definitive gode, om medmenneskeligheten, om hjelpsomheten, om omsorgen , å dele med seg i stedet for å karre til seg. Totalt sett en rekke tanker som gikk på å fremme menneskenes beste egenskaper. Så kom Islam og med den en profet som ikke kan sees og en Gud som heller ikke kan sees. Filmen om Islam, “The message” med Anthony Quinn viser en religion som fremmes ved bruk av sverdet. og skremsel. det er en av de få filmer som har gjennomgått “godkjenning” før den er produsert og der ble man enige om ikke å vise bilder av Mohammad

  Deretter kommer som du sier . Alle tolkninger ……….. Da forsvant den egentlige meningen, da delte alle menneskegrupper seg, da ble makten viktigere enn relionen og troen. Makt og skremsel har siden det vært de fleste religioners varemerke.

  Buddhismen er i dag en av de fredelligste der munkenes oppgave er å være bindeledd og beroligende element. Der folk lærer seg å dele med munkene og munkene ikke på noen måte er som vi har prester, pastorer ,patere , biskoper eller imamer i de fleste andre religioner.

  Jeg er mye enig med deg i dine betraktinger. Jeg synes også at religion er noe subjektivt og som har egenverdi. Det er ikke myndighetenes ansvar å trilrettelegge for størst mulig gjennomføring av et religiøst liv.

  Når vi i tillegg ser at de aller fleste religioner i dag har tilpasset seg sine tilhengere , så er det omvendt med Islam og de til dels vanvittige retninger som Islam har valgt å ta. Noen av dem har du nevnt.

  Terrorisme og selvmordsbombere er det groveste.. Det dreper hundrevis av mennesker hver eneste dag i Allahs navn . Om det ikke var slik så ville disse grupper vært nedkjempet av sine egne.

  Det ble nevnt i en blogg tildligere her på VGB at FN har vedtatt en resolusjon om beskyttelse mot krenkelser av religioner etter press fra en rekke muslimske grupper og grupper som har andre agendaer. det er merkelig at de ikke der viste til at det foregår så mye urett i relgionens navn at et slikt charter ikke er mulig å gjennomføre.

  Det er merkelig at ikke nasjoner som ser en slik sak skli gjennom ikke reagerer kraftigere , Da begynner FN å favorisere i stedet for å trekke grenser. Likevel er det slik de radikale islamister jobber. Du trenger ikke mange for at det skal bli bråk og uro. Det holder med 10 – 20 stykker så er det igang. Dessuten har de klart å få til et system som er så patriarlkalsk at på mange måter savner sidestykke i noe system eller religioner.

  FN har jo nettopp fremmet sitt charter av 1947 med krav om regligonsfrihet, ikke religionstvang. Det skulle de holdt seg til. Om ikke FN klarer det det så skal vi bevise at Norge kan. Her skal alle religioner stille likt. Her skal alle religioners fantatisme og tvang påtales og bekjempes. Slik sett skal heller ingen religioner få separate rettigheter.

  Slik religionen funger i dag er det som trøst og styrkegiver for de som er sterke i troen. Det kan være til motivasjon for mange andre mindre troende. For noen grupper er det , enten man liker det eller ikke, et åk, en livsstil og en trussel mot et fritt liv. De må tro , de må sloss for troen sin , for hvis ikke vil det øvrige samfunnet se skrått på dem som de allerede har påpekt. Det er når religion blir inndoktrinering og gruppepress i stedet for frihet.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 2. Millenblogg Sier:

  Takk! Så er det håp allikevel da. Du har truffet spikeren på hodet med artikkelen din. Mitt håp er at flere skal begynne å innse hykleriet i religionene. Og begynne å ta ansvar for egne liv. Ikke bare skylde på Gud, Allah eller hvem det nå er de velger å gi skylden for sitt miserable liv.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 3. Wolfsea Sier:

  Jeg er en troende.
  Troende til å ikke være religiøs.
  Amen.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 4. Deara Sier:

  Hei på deg du.

  Man kan kanskje komme litt videre i sine betraktninger, om man i utgangspunktet gjorde et skille mellom `tro`og `religion`.

  Og hvis man tok perspektivet bort fra den menige mann/kvinne, hva tenker du om at Norge har en… statsreligion. Hva kan grunnen være til det tro? Tror staten på nisser, troll, røde eller grønne menn.
  Beklager om tonen jeg bruker er litt spisset, men jeg syns du legger opp til det selv.
  ;p

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 5. Unknownrebel Sier:

  Takk til kommentarene fra Freddy, Millenblogg og Wolfsea.

  Deara,

  Jeg synes ikke tonen din er spisset. Jeg hadde strengt tatt håpet på flere spisse kommentarer.
  For å svare på spørsmålet ditt; jeg er en sekularist. At Norge har en statsreligion synes jeg svært lite om. Jeg skulle ønske meg at et skille mellom stat og kirke var grunnlovsfestet, slik som det er i USA.
  Så enkelt er det.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 6. Deara Sier:

  Okey Unknownrebel, sekularist, sier du, for min del vet jeg ikke hvilken -ist jeg er, fordi jeg syns ikke det er ukomplisert å forstå hva religion er.

  Det jeg syns kjennetegner religion i tiden, er at den også brukes som politisk makt, og da stusser jeg, siden jeg helst ser at samfunnsmakt er kun politisk, og aldri knyttet til religion.

  Tro er det mennesker gjør når noe oppleves som viktig for dem, dypt viktig, og hvorfor skal vi karakterisere troende på nedsettende måter? Vet vi så mye om troens innerste vesen, hva menneskers forhold til det hellige kan være, at vi faktisk kan gi det et entydig og endelig innhold. Den som kan DET, er selv en sannhetsprofet, et maktmenneske med de endelige og klare svar.

  Det er de som utnytter religion som samfunnsmakt, og her i landet gjøres det også, vi har statsreligion, og vi har monarkiet, det er kristent, sterke symboleffekter osv.

  Men faktisk troende menige enkeltmennesker, hvordan MØTER vi dem egentlig, er VI preget av at vi er provoserte og tror at deres tro er knyttet til makt og politikk, og slettes ikke det som er dypt viktig for dem. For vi mobber vel ikke mennesker bare fordi noe er viktig for dem? Da ligger det helst noen fordommer hos oss selv! Svært ofte, altfor ofte, pakker vi inn egne fordommer og kaller dem kjapt og greit for ytringsfrihet og religionskritikk.

  Nå?

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 7. Unknownrebel Sier:

  Å herlighet, her er litt om sekularisme på wikipedia

  http://en.wikipedia.org/wiki/Secularism

  “Tro er det mennesker gjør når noe oppleves som viktig for dem…”

  Tro er det du gjør når du ikke har tilgang på bevis, eller når du velger å overse bevis fordi det kommer i konflikt med hva du føler.
  Det kan oppleves kjempeviktig, men jeg kommer ikke til å late som om virkeligheten er noe ennet enn virkeligheten bare fordi noens følelser (gisp!) kan bli såret.
  Men, jeg er som sagt en liberal fyr, så du kan tro til du blir blå i ansiktet for min del.

  “Vet vi så mye om troens innerste vesen, hva menneskers forhold til det hellige kan være…”

  Det åpenbare problemet her er at tro er subjektivt. Man har ingen bevis, men man føler så inderlig at slik er det.
  Det er forsåvidt greit, bare ikke kom her å forlang at jeg skal late som om dette er fornuftig. Eller jeg bør unnskylde vestlig sivilisasjon når villmenn i den muslimske verden ikke liker at vi har ytringsfrihet.

  “Svært ofte, altfor ofte, pakker vi inn egne fordommer og kaller dem kjapt og greit for ytringsfrihet og religionskritikk.”

  Ja den ekle ytringsfriheten. Folk kan jo si hva de vil jo!
  Folk verdsetter ikke retten til å snakke fritt nok. I mange av de landene som nå krever respekt for sin tro, kunne jeg ikke skrevet nettopp dette innlegget uten å frykte for mitt liv.
  Dette er en stakkarslig liten blogg på det store internettet. Om man ikke liker hva som står her, finnes det snillere, mer omtenksomme folk bare et tastetrykk unna.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 8. Deara Sier:

  Åh?

  Er jeg kastet ut herfra altså?

  (tusler slukøret bort)

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 9. Unknownrebel Sier:

  Deara,

  Moroklumpen. Du er selvfølgelig ikke kastet ut.

  Poenget mitt er at om noen med sarte følelser ikke liker hva de ser eller hører, trenger de ikke utsette seg for det. Man kan ikke ta hensyn til alle, hele tiden. Om man skulle gjort det, kunne man til slutt ikke si et eneste ord.

  Og slik oppfatter jeg altså alle disse hårsåre religiøse menneskene som krever respekt for deres dyrebare tro. Deres følelser er så viktige at vi må passe hva vi sier. Og det blir fanden meg ikke aktuelt.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 10. Deara Sier:

  Unknownrebel, jeg gjorde et skille mellom religion -som kan (mis)brukes som politisk system og _enkeltmenneskets_ tro.

  Derifra utviklet min refleksjon seg. Ikke ut fra hva jeg selv eller fx du måtte finne på å tro på. Så det var ikke personlig rettet mot noe i ditt innlegg, det jeg skrev. Det var min mening om dette med religion, og hvorfor jeg syns det er viktig å skille mellom religion og tro.

  Jeg prøver på nytt:
  Din overskrift er: Bør religion respekteres?
  Mitt svar er: Nei! Og på det kan jeg følge deg i massevis på mye av det du skriver.

  Men jeg fastholder kjekt og bestemt at TRO er noe annet enn religion.
  Jeg tror forresten vi kan diskutere det mye fremover, jeg spår at det kommer mange store debatter om dette framover. Så vi ses ved neste høve!

  (Det var forresten hyggelig at jeg ikke ble lempet ut likevel, tullet nå litt med deg på det da, hehehe :)

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 11. dr.Drunch Sier:

  Dette er et innlegg jeg kan legge all min kraft bak, og vil egentlig bare vise min stotte..

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 12. Unknownrebel Sier:

  Takk for det.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Tips oss hvis denne bloggen er upassende

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00