Vold og staten

Etter en kort diskusjon på en annen blogg, tenkte jeg at jeg skulle oppklare et av de sentrale begrepene jeg og mange andre liberalister bruker; vold.

Jeg mener vold kun er legitimt i selvforsvar. Dette standpunktet er det vel omtrent umulig å være uenig i. Hvordan har det seg så at mange som tilsynelatende er enig i dette prinsippet da ikke kommer til de samme konklusjonene som liberalister når det gjelder politikk?

Det er to forklaringer; Enten så synes de faktisk ikke at vold er grunnleggende galt, eller så har de en annen definisjon på hva vold er. Jeg tror og håper det siste gjelder for de aller fleste. Men om vi skal kunne kommunisere er det en forutsetning at vi er enige om definisjoner, ellers kommer vi absolutt ingensteds hen.

Mange tenker nok på blod, knekte bein og flyvende tenner når de tenker på vold. Og det er utvilsomt voldelig å slå noen til blodet spruter, men å forårsake fysisk skade er ikke nok for å kunne karakterisere en handling som voldelig.
En bankraner som kun peker en pistol forårsaker ikke fysisk skade, men hans handlinger er fremdeles voldelig.
En voldektsmann forårsaker ikke nødvendigvis fysisk skade, men han er likevel voldelig.
Slaveholdere trenger ikke piske og slå sine slaver, men det er likevel vold som ligger til grunn for deres forhold.

Hva raneren, voldtektsmannen, slaveholderen og han/hun som slår ut tenner har til felles, er at de tar fra individer/grupper råderetten over eget liv mot deres vilje. Og der har vi en tilfredstillende definisjon på vold.

Så til stat og politikk. Staten er et voldsmonopol. Det er den eneste institusjonen som rettmessig kan initiere vold, enten gjennom militær makt eller rettsvesen. Politikk handler om hva vi skal bruke statens voldsmonopol til. Alle lover, reguleringer og bestemmelser hviler på det faktum at staten kan kaste deg i fengsel om du ikke føyer deg. Derfor mener jeg at statens virke bør være begrenset til å beskytte indivdets rettigheter og liv mot overgrep, slik som ran, mord voldtekt og så videre.

Men den begrensingen er det ikke alle som er enig i. Når alle disse felleskapianerne er så ivrig etter å bruke staten (vold) for å gjøre hva DE mener er godt for samfunnet, bør man spisse ørene.

La oss ta et eksempel; røykeloven. La oss gå litt tilbake i tid å si at du eier en pub. Kanskje du har startet den selv for egne penger, eller du har kjøpt den. Det spiller liten trille, saken er at denne puben er din eiendom. Du tilbyr et sted hvor folk kan komme å drikke og kose seg. Folk liker tilbudet ditt, det er hyggelig der og du har billig øl, så de velger å benytte seg av tjenesten din. Som så mange andre steder tillater du røyking inne på din eiendom. Nå er ikke røyking det sunneste man kan bedrive, men det er ikke noe problem, for du tvinger ingen til å sitte hos deg. Du tvinger heller ingen å jobbe hos deg. Kundene dine veier fordeler og eventuelle ulemper ved ditt tilbud, så kommer de til en beslutning helt på egen hånd. Noen liker ølet, noen liker kanskje å røyke, noen liker klientellet osv. De som ikke liker prisen på drikken, eller røyklukten, eller klientellet går helt frivillig et annet sted.

Så er det noen politikere som synes det er forferdelig dumt med røyk. Det er så dumt og usunt synes de, at de gjerne vil begrense hvor mye røyk nordmenn får i seg. Det er tross alt forferdelig usunt så da er det bedre at man røyker mindre, eller enda bedre, ikke røyker i det hele tatt. Så de foreslår en lov som sier at det er ulovlig å røyke på utesteder. Forslaget blir lov, og du kan ikke lenger tillate røyking på din pub. Nå hjelper det plutselig fint lite hva du og kundene dine synes, for om du ikke følger loven strammer staten musklene. Kundene dine er ikke skikket til å velge selv, så voldsmonopolet tar beslutningen for dem. Om du mener dette er galt og du nekter å samarbeide havner du i tilslutt i fengsel. Er det riktig? Åpenbart ikke.

Men siden de aller fleste faktisk betaler skatt og følger alskens påbud og regler, er det svært få som blir kastet i fengsel. Man ser ikke selve pistolene når staten tar bestemmelser for deg, så man kan fort glemme at de er der.

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

Stikkord:, , ,

Beklager, men kommentarskjemaet er nå lukket.

Tips oss hvis denne bloggen er upassende

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00