Annerledeshatet

“Nå er det endelig bestemt: Det kommer skremselsbilder på norske røykpakker, og de skal være på plass senest sommeren 2011.”

- vg.no

Røyking er ikke den sunneste aktiviteten du kan bedrive. Du kan faktisk bli veldig syk, ja du kan til og med lide en langsom og smertefull død. Det er utvilsomt best å slutte å røyke, for da… dør du ikke?

Uansett, røyking er ikke sunt. Det er tvilsomt at du sitter med noen store fordeler ved å fortsette røykingen. Så Staten skal skremme deg til å slutte å røyke ved å innbille deg, dine barn og alle rundt deg at du på grunn av den ekle uvanen din kommer til å ende opp som et av ekstremtilfellene de har funnet frem bilder av. Kan hende det fungerer, hva vet jeg.

Og om denne kampanjen fører til færre røykere så er det vel greit, eller hva? Feil.

Det er ikke statens ansvar å sørge for at du lever sunnest mulig. Det er heller ikke statens ansvar å definere hva som er optimal livsførsel. Hvordan ditt liv skal leves, og hvordan du vil veie risiko mot gevinst bør være opp til deg. Du lever ditt liv, så lever helsefascistene sitt liv. Ferdig diskutert.

Men det finnes de som har fått det for seg at din helse er deres sak. Og de nøler ikke et sekund til å gripe etter statsmakten for å påtvinge deg deres verdier. For de er slett ikke motivert av omsorg for din velvære.

De hater ikke røyken, de hater røykeren. Vi har sett disse krypene før. I gamle dager prøvde de å stoppe syndig livsførsel med Gud som alibi. Idag er alkoholen og gamblingen byttet ut med tobakk og fet mat, og Guds vilje er erstattet med en hjerteskjærende omtanke for ditt ve og vel.

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

Stikkord:, , ,

7 kommentarer to “Annerledeshatet”

RSS-strøm med kommentarer til dette innlegget. Tilbakesporings-URL

 1. Nymph Sier:

  Det funket jo ikke med de advarslene de har på pakkene nå, så tviler på at det hjelper med bilder… Men vi får se :) Men synd for oss ikke røykere for vi må jo også se disse bildene på røykpakker som ligger rundt omkring!

  Svar: Ja der sier du noe! Det hadde jeg ikke tenkt på. Hvem vil vel se kadavre og maltrakterte organer ligge å slenge?

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 2. Nja Sier:

  Du undres over hvorfor i all verden Staten skal blande seg? Sitt ned og tenk litt på det,du.

  Svar: Poenget med innlegget var disse menneskene rundt omkring som ikke klarer å la andre være ifred og deres hang etter å bruke statsmakten for å få det som de vil.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 3. Redneck Sier:

  I dag røyken, i morgen snusen, og i overmorgen…?

  Svar: I overmorgen lever vi i et samfunn der alle spiser kli og jogger før frokost. Konformiteten lenge leve.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 4. Bohemen Sier:

  Og jeg rister all propaganda av den rustne kroppen ;-) Helsa vår ligger mest på det mentale plan……og jeg smiler ;-)

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 5. Anonym Sier:

  Tull! De siste åran har antall røykera i Norge gådd ned (også blant ungdom). D tyde på at de tiltakan som e satt i verk fungere (hverfall bedre enn ingen tiltak i d hele tatt), å da ser æ ingenting galt i å vise skrekkbilda på røykepakkan. Hvis d får færre folk (særli unge) til å slutte å røyke/aldri bynne så e d kunn positivt.
  Ja d e frivilli å røyke, men statn jør ingenting galt i å advare mot skadevirkingnen av røyking, ikke bare før den enkelte, men også før de rundt.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 6. RimTuss Sier:

  Helt siden forskningen til Janis og Fleshbach fra 1953 har vi visst at slike tiltak virker mot sin hensikt (samt at når røkere blir engstlige vil de røke MER..).
  “På basis av slike ekspimenter kan man lettere forstå at kampanjer mot røking eller for trafikksikkerhet er så ineffektive” -Einar Kringlen, Psykiatri, 4. rev utg, universitetsforlaget 1982 s 170.

  Vet dere forresten hvor mange røkere som dør av lungekreft? Under 1%…
  Når det gjelder hjerte/åre-problematikk så er bildet et annet, men det svinger liksom ikke så godt som ordet “kreft”.. :-)
  Hilsen en sykepleier

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 7. Nienna Sier:

  Om det fører til at veldig mange røykere slutter å røyke pga disse bildene, stiller jeg meg tvilsom til. Som røyker selv vet jeg alt dette om kreft og svarte lunger og langsom død fra før, og man blir jo etterhvert vant til både advarsler og bilder og vil til slutt mer eller mindre overse dem.
  Om jeg blir påvirket av anti-røykereklamer eller advarsler og bilder og slikt, så vil det ikke gjøre annet enn å stresse meg litt mens jeg tenker på det. Og det som skjer når jeg blir stresset er at jeg får veldig lyst på en røyk. Så da tar jeg meg en røyk og stresser ned, og så er reklamen ute av tankene innen jeg er ferdig. Det høres idiotisk ut, men slik er det nå.

  Det som gjør at jeg som røyker likevel ikke er spesielt mye imot slike kampanjer er at de egentlig gjør meg, som nevnt tidligere, ikke spesielt mye. Man har, som røyker, hørt og sett og diskutert alt dette hundrevis av ganger før og man blir på en måte “immun” mot at det påvirker deg lenger på et slikt nivå, da man etterhvert går mer inn i et slags forsvarsmodus/likegyldigmodus, fordi man føler seg personlig angrepet.

  Det jeg tenker kanskje kan komme positivt ut av slike kampanjer, på den andre siden, er å minne på ikke-røykere hvorfor de ikke røyker og gjøre dem glad for at de ikke røyker. Og dermed blir forhåpentligvis sjansen mindre for at våre nye små ikke begynner å røyke i utgangspunktet, da de ikke er “immun” mot informasjonen fra før. For selv om jeg røyker selv, så håper jeg jo for andres del at de ikke gjør det.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Tips oss hvis denne bloggen er upassende

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00