Å treffe spikeren på hodet

Are Slettan har en leseverdig bloggpost om hvordan landbrukspolitiske hoder kan rettferdiggjøre dyr mat fordi vi blir så slanke når vi spiser mindre. Fornøyelig lesning.

Verdt å merke seg er den skarpe observasjonen til en Frank Furseth i kommentarfeltet;

“Hvilke virkemidler skal til for å styre folkemassene i ønsket retning? Hvordan vi motivere/presse/tvinge enkeltmennesket til å ta de riktige valgene? Et enormt samrøre av forskere og økonomer holder kontinuerlig på å regne ut ”Hva er det som lønner seg?”.

Det de kommer fram til materialiserer seg i politiske vedtak, avgifter og i økende grad også som moralske læresetninger. Dette er langt på vei konsekvensen av velferdssamfunnet. Dine laster blir våre utgifter. Røyker du, er det likevel vi som må ta regninga for sykehusoppholdet og uføretrygda.

Det er klart at enkeltindividets og fellesskapets interesser må veies opp i mot hverandre, men jeg frykter likevel utviklingen der det samfunnsøkonomisk lønnsomme blir opphevet til den eneste sannhet. Vanligvis frykter jeg ikke ”Big Goverment”, men den ensrettingen vi ser i dag bekymrer. Ikke minst fordi det er så få motforestillinger og at restriksjoner på den enkeltes handlingsrom framstår som nødvendige og uproblematiske.”

Hør hør!

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

Stikkord:, ,

1 kommentar to “Å treffe spikeren på hodet”

RSS-strøm med kommentarer til dette innlegget. Tilbakesporings-URL

 1. ARGUS37 Sier:

  Legg merke til at en sosialistisk regjering alltid forsøker å styre forbruket via økte skatter og avgifter. I den grad det fungerer så blir altså “mat” dyrere enn det behøvde å være – for oss alle! (Riset)

  EN borgerlig regjering går den andre veien. Den fjerner skatter og avgifter for å friste folket til å stake ut en ny kurs. Ha angår hosthold så vil altså en del mat kunne bli langt billigere! (Belønningen)

  Så til det store spørsmål: Når man uansett skal følge myndighetenes direktiv og etterkomme deres store pekefinger,- hvilken metode foretrekker DU?

  Svar: Jeg foretrekker å gi myndighetene fingeren.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Tips oss hvis denne bloggen er upassende

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00